Jan Verdonk. Een moderne schilder reist terug in de tijd

Ik was schilder en tijdens een jarenlang verblijf in Griekenland zag ik de herleving van de briljante Kretenzische iconenschool (1400-1600) om me heen. Deze school gebruikt verzadigde kleuren; de gestalten zijn onbewegelijk, de stijl is sober en de techniek perfect. Ik sloot me aan bij Neoklis Kolliopoulos en in diens atelier was ik leerling.

In 1991 begon ik in Nederland iconen te schilderen en richtte in 2001 het Iconen Atelier Verdonk op, waarin nu op wekelijkse basis door 60 studenten geschilderd en kennis verzameld wordt. Sinds 2001 heb ik waarschijnlijk aan meer dan 250 mensen de beginselen van het iconenschilderen bijgebracht. In 2008 zet ik de Iconenschool met een uitgebreider aanbod op, om naast de reguliere klassen meer mensen van dienst te kunnen zijn, die misschien niet wekelijks willen of kunnen schilderen, maar wel kennis willen maken met de techniek of de achtergronden van de iconen.

Mijn iconen zetten de Kretenzische traditie onveranderd voort in techniek en kleur. Mijn werk is daardoor tegelijk een ode aan de oude meesters.

(Foto: Rob van der Galien)