Reis naar Athene Sept/Okt 2007

Een bevriend echtpaar van Henk had een dochter, Anna, die getrouwd was met een Griekse man en die met haar familie in een voorstad van Athene woonde. Henk had een ikoon van de Heilige Anna met Maria voor haar geschilderd, die hij graag aan haar wilde geven en ook wilde laten wijden door de priester van de kerk waar Anna en haar man lid van waren. Dit was een gelegenheid voor de ikonenschool om naar Athene af te reizen, daar Anna te ontmoeten en haar kerk te bezoeken en ook om andere kerken en musea te gaan bekijken. We zijn er zes dagen geweest en hebben vele mooie ervaringen op gedaan, die Anna en de priester van haar kerk voor ons hadden georganiseerd.

Dag 1, 27 september 2007:

Vertrek en aankomst in Athene waar het zeer warm en vochtig was. Kennismaking met Anna en haar gezin en aankomst in het hotel.

Vertrek vanaf Schiphol

Dag 2, 28 september 2007:

Bezoek aan de kerk waar Anna lid van was, en beklimming van de heuvel Lykavittas (277m) in het midden van Athene. Boven op de heuvel met een kapel van de heilig Joris, een prachtig uitzicht over Athene. Teruggegaan met een treintje vanwege de extreme hitte en smog. Later op de dag het Syntagma plein bezocht met het graf van de onbekende soldaat en de Evzonen die daar de wacht houden.

De Nikolaas kerk

Image 1 of 10

Dag 3, 29 september:

‘S-Ochtends bezoek aan kerken in Athene, ‘s middags bezoek aan de Acropolis met rondleiding.

Ingang kerkje

Image 1 of 9

Dag 4, 30 september:

Zondag met eucharistie viering in de Nicolaaskerk in de ochtend. Doop van een Duitse vrouw ‘s middags in de doopkapel naast de grote kerk, Anna was sponsor van de vrouw en aansluitend een maaltijd in een bijgebouw van de kerk.

Ikoon van de Heilige Nikolaas in de kerk

Image 1 of 27

Dag 5, 1 oktober 2007:

De maandag na de doop hadden we het plan om het klooster van de Heilige Lukas te bezoeken in Daphni, een voorstad van Athene. dit is een Unesco site met prachtige mozaïeken. Met de bus zijn we er naar toegetreden, maar moesten helaas constateren dat het klooster niet te bezichtigen was, omdat het gerestaureerd werd na aardbeving schade. Gelukkig konden we wel wat drinken op een terras bij het klooster voor de terugreis in de bus. ‘S middags zijn we naar het archeologisch museum gegaan, waar prachtige beelden uit de oudheid te bewonderen zijn.

Klooster van Daphni

Image 1 of 6

Dag 6, 2 oktober 2007:

Op de zesde dag stonden we vroeg op om naar de haven van Piraeus te gaan om daar de boot de pakken naar het eiland Aegina. Anna had samen met haar orthodoxe priester een pelgrimage naar het klooster van de Heilige Nektarios voor ons georganiseerd. Het was ongeveer een uur varen vanuit Piraeus. Een eiland met een berg waar bovenop het klooster en de kerk gebouwd zijn.

Het klooster van Agios Nektarios is gebouwd op de resten van een klooster uit de Byzanthijnse tijd en er wonen nu nog 14 nonnen. In het klooster bevindt zich het graf van de heilige Nektarios. Als bedevaartsoord wordt het dagelijks bezocht door vele Grieksortodoxe gelovigen. De naamdag van de Heilige Nektarios wordt groots gevierd op 9 november.

Naast het klooster bevind zich de veel later gebouwde kerk van Agios Nektarios. Het is één van de grootste kerken van Griekenland.

De veerboot

Image 1 of 30

Dag 7: 3 oktober 2007

Dag 7 was de feestdag van de H. Dionysius dat in heel Griekenland gevierd wordt. Deze dag begon met een uitwisseling met twee priesters van de parochie van Anne en een bezoek aan een van de kapellen bij de kerk van de Heilige Nicolaas. Daarna hebben we het Byzantijns museum bezocht. Een maaltijd gedeeld met daklozen in een gebouw bij de kerk, waar we ook de maaltijd na de doop hebben gehad. Vervolgens ‘s middags een processie meegemaakt ter gelegenheid van het feest van de Heilige Dionysius. Door de straten van Athene werd een ikoon van de Heilige gedragen onder begeleiding van zeer veel priesters, politie corpsen, militairen, veiligheidsdiensten, en fanfare corpsen.

Uitwisseling met priesters van H. Nicolaaskerk

Image 1 of 28

Dag 8: 4 oktober, 2007

De laatste dag hebben ‘s ochtends nog wat souvenirs gekocht en ‘s middags zijn we met twee taxi’s naar het vliegveld gegaan, om ‘s avonds aan te komen op Schiphol.